2016. ápr 28.

Xiaomi Band fejlődése, használata közel 2 év után

írta: wallee
Xiaomi Band fejlődése, használata közel 2 év után

Pár szóban a kütyüről

Napjainkban egyre fontosabb szerepet kap az egészséges életmód, melynek része a rendszeres testmozgás, legyen az futás vagy bármilyen sport. Ebben persze jelentős szerepe van azoknak az óriásvállalatoknak, akik górcső alá véve ezt a témát, olyan kiegészítőket dobnak piacra, amiknek a segítségével lehetőségünk van a sporttevékenységeinket monitorozni, illetve emellett azt is megfigyelhetjük, hogy mennyi kalóriát égettünk el és még számos egyéb dolgot. Ezek a tulajdonságok egy kicsit segítséget nyújtanak az egészséges életmód fenntartásához, a több mozgáshoz.

 

A legtöbb ilyen kiegészítőt annak idején elég borsos áron kínálták a gyártók, így az emberek kétszer is átgondolták, hogy szükségük van-e ilyen eszközre. A Xiaomi, aki amellett, hogy eszméletlen módon tör előre és döntögeti az online eladási Guinness-rekordokat, egy olyan fitnesz karpánttal rukkolt elő , mely árban az összes konkurenst megveri, ám emellett funkciók tekintetében sincs mire szégyenkeznie, ugyanis szinte mindent tud, amire egy felhasználó vágyhat.

A Mi Band-emet 2014. szeptemberében vásároltam. Akkoriban nem nagyon voltak elterjedve még az ilyen mozgás monitorozó eszközök. Amikor én vettem Kínából, akkor még elég drága volt. Kb. 10000 Ft-nak megfelelő összegért vettem. Amikor megérkezett izgatottan bontogattam a csomagot. Már a párosítás lepésénél akadályba ütköztem. Mivel az akkori telefonom szoftverében meg nem volt megoldva  a BT 4.0 kapcsolat, ami nélkül nem lehet használni. Akkor pár hétre el is raktam. Mikor megoldódott újra próbálkoztam, sikerült is életre keltenem,  és másból nem álltak akkor a napjaim, mint, hogy arra figyeljek, hogy mennyit lépek, mennyit alszok.

Az elmúlt 2 évben több mindenen változtattak:

Először a csomagoláson. Ezt leginkább spórolás miatt tették meg.

Így nézett ki az első csomagolás:

xiaomi-miband-csomagolas-610x531

Így nézett ki hónapokkal később és jelenleg:

2. csomagolás

A következő változás a telepített program név változás volt. Mi Band volt az eredeti applikáció neve, amit Mi Fit-re változtattak.

Műszaki paraméterek:

Méret: 36*14*9 mm
Központi egység: Magnézium-Alumínium ötvözet
Szíj: szilikon (műanyag)
Értesítési LED színei: Piros, Zöld, Kék, Narancs
Szíj hossza: 157mm - 205mm
Bemeneti feszültség: DC 5.0V (USB)
Akkumulátor kapacitás: 41mAh
Akkumulátor típus: Lítium Polimer
Készenléti idő: kb. 30 nap
Vízállóság: IP67*
Rendszerkövetelmények: Android 4.4.x/iOS 7.0, Bluetooth 4.0 (Low Energy)

A következő funkciókkal indult az eszköz:

  1. A legalapvetőbb tulajdonsága a lépésszámlálás:

xiaomi-mi-band-lepesszamlalas.jpg

A screenshot-okon látható, hogy lépésszámokból számol, egy közelítő távolságot, valamint elégetett kalóriamennyiséget, melyhez szükséges megadni a magasságunkat, illetve testsúlyunkat. Ezeket oszlopos nézetben óránként bontva is megnézhetjük.

Lehetőségünk van beállítani egy napi célt, amit teljesíteni szeretnénk. Nekem ez 13000 lépésre van állítva naponta. Ha elértem, az eszköz rezgéssel jelzi.

Screenshot_2016-04-28-10-57-45Screenshot_2016-04-28-10-57-52

2. Alvásfigyelés

Az eszközzel lehetséges az alvás mennyiséget, minőséget is monitorozni. Könnyű illetve a mély alvás mennyisége is mérhető, valamint rögzíti, ha éjjel esetleg felkel az ember. Utólag szerkeszthető az elalvási idő kezdete is, ezzel még pontosabbá tehetjük a mérést, nekem erre amióta használom, nem volt szükségem.

xiaomi-mi-band-alvas.jpg

3. Ébresztés, értesítés

Az eszközt lehetőség van ébresztésre is használni. Ez egy nagyon okos funkció, mivel nem hangot ad ki, hanem a kezeden rezeg, és így nem zavarod a korai keléseddel a család többi tagját. Több ébresztési periódust is  be lehet állítani a hét minden napjára.

Értesítéseket is beállíthatunk, külön minden programra, hívásra, sms-re stb. Ezek értelemszerűen jobban merítik a Band-et, mivel értesítéskor rezzen, valamint a ledek  villognak rajta.

xiaomi-mi-band-alarm.jpg

 

2015. év végén megjelent egy egy frissített verzió, melyben már pulzusmérő is megtalálható: Xiaomi Mi Band 1S

A képeken látható az egyetlen különbség:

1-1s.jpg

Árban sok eltérés nincs a kettő között, érdemes megvenni az újabb verziót.

Használat

Majdnem 2 éve használom a Band-et, sok hasonló eszköz megfordult a kezeim között, de ennyi jó, használható, pontos egyik sem volt. Minden forintját megérte.

Alapból egy fekete szíj járt hozzá, ami kb. fél évig bírta. Utólag rendeltem hozzá eredeti karpántokat, 2 db sárgát, 1db kéket, valamint egy után gyártott zöldet futáshoz. Jelenleg a második sárgát nyúzom, de ez is a végét járja.

A használat meglátszik az eszközön, de nem annyira, mint az elején gondoltam.

p_20160428_102833_sres.jpg

p_20160428_102712.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az értesítés funkciót már régóta nem használom, mivel az akkumulátor már gyenge, ezért az üzemidőt meglehetősen megrövidíti. Jelenleg 20-25 naponta kell töltőre dugnom. Ami egy 2 éves készüléknél, ilyen kis teljesítményű akkumulátorral nem is mondható rossznak.

Bárkinek tudom ajánlani, akit az efféle dolgok érdekelnek.

Ha kérdésetek van,nyugodtan tegyétek fel! :)

Szólj hozzá

kína smart band rendelés smartwatch xiaomi okoskarkötő miband mifit